Gyermek Fül-orr-gége magánrendelés

A gyermek fül-orr-gége magánrendelésre csak előjegyzés szükséges!
Előjegyzés telefonon: Nagy Erika +36 (20) 490-5940
Előjegyzés emailben: egeszseghaz@biatorbagy.hu


OrvosHétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntek
Dr. Katona Gábor
15:30–18:00

A fül-orr-gégészet a fül, az orr- és melléküregek, a szájüreg, a garat, a gége, a nyálmirigyek valamint a nyaki régió vizsgálatával foglalkozik, a fül-orr-gégész szakrendelésen ezeknek a területeknek az ellenőrzésére kerül sor.

A fül-orr-gégészet elsősorban a következőkkel foglalkozik: általános fül-orr-gégészeti vizsgálat (flexibilis és merev endoszkópia). allergológiai vizsgálat, hallásvizsgálat, fülzúgás kivizsgálása szédülésdiagnosztika, otoneurológia, horkolás, éjszakai légzéskimaradás – apnoé – kivizsgálása.

A fül-orr-gégészeti rákszűrés kiemelten ajánlott dohányosok, rendszeresen alkoholt fogyasztók körében!

Milyen panaszokkal forduljunk fül-orr-gégész szakorvoshoz?

  • heveny, illetve idült gyulladások az orr, garat és gége területén
  • nyelési zavarok
  • hangképzési problémák
  • allergiás panaszok, tüsszögés
  • tartós köhögés
  • torok – és orrmandulával összefüggő panaszok
  • hosszabb ideje fennálló orrdugulás, orrváladékozás
  • horkolás
  • fej-nyaki daganatok

Mit vizsgál a fül-orr-gégész szakorvos?

A fül-orr-gégészet keretein belül szakorvosainkat leggyakrabban olyan heveny betegségek miatt keresik fel a páciensek, mint torok- és mandulagyulladás, a külső és középfül gyulladása, valamint légúti allergia.

A fej-nyak területén elhelyezkedő érzékszervek zavarait, betegségeit, azok terápiáját is a fül-orr-gégész szakorvosok végzik. Idetartozik a hallás, az egyensúlyozás, a szaglás és az ízérzékelés területe.

Mint minden szakmában, a fül-orr-gégészetben is vannak sürgősségi kórképek, melyek azonnali beavatkozást igényelnek. Ilyen az orrvérzés, az egyoldali nyelési panaszokat okozó mandulatályog, és egyéb szájüregi és garattályogok, az allergiás vagy gyulladásos eredetű fulladás, a fül környékére terjedő középfülgyulladás, a nyak gyulladásos, tályogos folyamatai.

A köztudatban nincs benne, hogy egy hirtelen kialakult füldugulás, fülzúgás is azonnali fül-orr-gégészeti vizsgálatot igényelne, mivel nem ritkán ezek hátterében a belsőfül bántalmai állnak, s ezek azonnali kezelése – értágító, szteroid – rendkívül fontos.

A hirtelen kialakult belsőfül betegségek kezelésének akár 1-2 napos késlekedése is okozhat maradandó halláscsökkenést, és a fülzúgás gyógyulási hajlama is jelentősen csökken, sok esetben maradandó.

Milyen kezelési lehetőségek vannak a fül orr gégészeti betegségekre?

A fül-orr-gégészet leggyakoribb ambuláns beavatkozásai a következő betegségekkel foglalkoznak: fülzsír (cerumen) eltávolítás, hallójárat gyulladás lokális kezelése, dobhártya felszúrás, kisebb, felületes tályogok kezelése, gyulladt kásadaganatok – atheromák – megnyitása, aphta illetve egyéb gyulladásos folyamatok ecsetelése, orrvérzés ellátása, arcüreg öblítés, valamint szövettani mintavétel.

Fül-orr-gégészeti betegségekre alkalmazott műtéti beavatkozásaink: