Endokrinológia

Az endokrinológia latin eredetű szó, amely hormontant, a hormonok tudományát jelenti.

Az endokrinológia a belgyógyászat egyik szakterülete, amely a belső elválasztású mirigyek – leginkább a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, az agyalapi mirigy, a petefészek, a herék és a hasnyálmirigy – működésének élettanával, azok betegségeivel foglalkozik.

Az agyalapi mirigy a nagyagy alsó részén található központi endokrin szerv. Első felében termelődik a növekedési hormon, illetve olyan hormonok, amelyek más endokrin szervek (pajzsmirigy, mellékvesekéreg, petefészek és here) működését befolyásolják.

A hormonok olyan speciális kémiai anyagok, amelyeket a belső elválasztású mirigyek termelnek, és a véráram útján jutnak el a test legtávolabbi pontjaira is, s fejtik ki hatásukat.

Mivel foglalkozik az endokrinológus?

Az endokrinológus szakorvos a szervezet hormonháztartásával foglalkozik. Célja, hogy helyreállítsa a megbillent egyensúlyt a szervezetben, optimalizálja a megbetegedett belső elválasztású mirigyek működését. A hormonháztartás zavarai közé a teljesség igénye nélkül az alábbi betegségek tartoznak:

Milyen panaszokkal érdemes endokrinológushoz fordulni?

Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia alapvetően a cukoranyagcsere betegsége, amikor a hasnyálmirigy által termelt inzulint a sejtek nem ismerik fel, nem kötik meg, így a sejtek cukorfelhasználását segítő inzulin nem tudja kifejteni a hatását. Ennek eredménye pedig, hogy a sejtek nem tudják a vérből felvenni a cukrot, így az felhalmozódik a véráramban. Ez kettős diszfunkcióhoz vezet: egyrészt a sejteknek máshonnan kell a szükséges energiát beszerezniük, másrészt pedig a vérben felesleges cukor keletkezik.

Fontos megemlíteni, hogy a meddőség hátterében egyre többször áll inzulinrezisztencia, illetve inzulinrezisztenciával járó policisztás ovárium szindróma (PCOS).

Az inzulinrezisztenciát cukorterheléses laborvizsgálattal tudjuk kimutatni.

PCOS

A policisztás ovárium szindróma a női szervezet hormonális megbetegedése, amely elsősorban a petefészket érinti, de a probléma más szervekre is kiterjedhet. Elnevezése onnan ered, hogy a petefészek kéreg alatt ciszták sorakoznak, amik olyan petesejtek, amiknél nem következik be a tüszőrepedés. Hazánkban minden tízedik nő érintett a betegség elszenvedésében, s mivel a petefészek elváltozása lehetetlenné teszi a megtermékenyülést, a vezető meddőségi okok között tartják számon.

A megnövekedett hormon mennyiség miatt tünetei számos esetben a túlsúly, fokozott szőrnövekedés, erősen pattanásos bőr, menstruációs zavarok – ritkulás, elmaradás. Kezelésében nem csak a férfi (androgén hormon túlsúlya) és női nemi hormonok vizsgálata, de pajzsmirigy funkciós laborvizsgálat, és a vércukorterhelés is fontos szereppel bír, hogy a cukorbetegség vagy inzulinrezisztenciát kizárhassuk. Ezen felül a nőgyógyászati szakorvosi kivizsgálás is elengedhetetlen.

Ultrahang

Az ultrahang olyan kíméletes, fájdalommentes eljárás, amely tökéletesen alkalmas belgyógyászati, endokrinológiai, urológiai, ízületi, nőgyógyászati és érproblémák felderítésére. Használatával endokrinológus szakorvosaink a pajzsmirigy felépítésére (göbös jellegére), a gyulladások feltárására és a daganatok esetleges jelenlétére tudnak következtetni. Amennyiben az eredmények alapján szükséges, ultrahang segítségével pajzsmirigy biopsziát végeznek. Az eljárás nem fájdalmasabb egy apró tűszúrás érzeténél, amikor is szövetmintát vesznek.

Laborvizsgálatok

A pajzsmirigy működésének rendellenes tüneteinek észlelésekor a legáltalánosabb és legegyszerűbb diagnosztikus módszer a pajzsmirigy laborvizsgálat. A szervezet hormonális rendszer működésének alapját az agyalapi mirigy által termelt TSH, illetve a pajzsmirigy T3 és T4 hormonjai alkotják.