Szemészet szakrendelés

A szemészet szakrendelésre csak előjegyzés szükséges!
Előjegyzés telefonon: +36 (23) 534-560
Előjegyzés emailben: egeszseghaz@biatorbagy.hu

OrvosHétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntek
dr. Lógó Zsuzsanna

dr.Szabó Szilvia
8:00-12:00 havi 3x

8:00-14:00

A szemészet a szem betegségeivel foglalkozó tudományág. Szemészetünkön a szem betegségeinek diagnosztizálására (astigmia, rövidlátás, távollátás, zöld hályog, szürkehályog, gyulladások, ideghártya leválás, daganatok), valamint azok kompetenciánkba tartozó ellátására is lehetőség nyílik.

Hogyan épül fel a szem?

A szem páros látószerv. Védelmét a szemhéjak és a kötőhártya biztosítja. Az átlátszó szaruhártya (cornea) és a fehér ínhártya (sclera) meglehetősen erős szöveti felépítésű. A szaruhártya mögött a szemcsarnokon át a szivárványhártyát (írisz) látjuk.

Ez adja szemünk színét pigmenttartalmától függően. Középső kerek nyílása a szembogár, azaz pupilla. Itt jutnak be a fénysugarak a szembe, amelyek a szemlencsén (lens cristallina) átjutva a retinán, a látóhártyán képeződnek le.

Ehhez előbb azonban átjutnak a szemgolyó nagy részét kitöltő üvegtesten (corpus vitreum) is. A szemból kilépő látóideg (nervus opticus) az agyba közvetíti látásunkat.

Milyen tünetekkel forduljunk szemészhez?

A szemészet felkeresése a szemet, látást bármely módon érintő elváltozás esetén, de az alábbi tünetek észlelése során különösen javasolt:

 • Látásromlás
 • Homályos látás
 • Szemgolyó fájdalom
 • Bevörösödött, gyulladt szem vagy duzzanat a szem környékén
 • Száraz szem
 • Fejfájás
 • Szédülés
 • Kettős látás

Mit vizsgál a szemész szakorvos?

A panaszokról, tünetekről való beszélgetést követően a szemész elsőként a szem fénytörésének objektív (számítógépes) és szubjektív (látáspróba) vizsgálatát végzi el, a fénytörési hibák korrekciójával.

A szem elülső és hátsó szegmensét biomikroszkóppal (réslámpa) vizsgálja. Szemnyomás mérést végez zöldhályog kiszűrésére.

Sok szembetegség kapcsán általános betegségekre is fény derülhet.

A szemészeti vizsgálat azért fontos, mert az időben diagnosztizált szembetegségek kezelésével megelőzhetők olyan későbbi, súlyosabb szövődmények, mint a látásromlás.

 • Látásélesség vizsgálat Kettesy-táblával
 • Közeli látásélesség vizsgálata Csapody-táblával
 • Szem mikroszkópos vizsgálata (réslámpával)
 • Szemfenék vizsgálat (sz.e. pupillatágításban)
 • Színlátás
 • Térlátás

A szürkehályog a kor előrehaladtával alakul ki, és a látás fokozatos, fájdalommentes romlásával jár.

Szürkehályog műtét utáni látás látványos javuláson megy át és visszatérhet azokhoz a dolgokhoz, amiket korábban előszeretettel csinált.

Manapság egy szemműtét, így a szürkehályog eltávolítását célzó műtét is teljesen fájdalommentes és nem kell tartania a fájdalom későbbi megjelenésétől sem.

Mik a leggyakoribb szembetegségek?

Rövidlátás

A rövidlátás, más néven miópia akkor következik be, amikor a szemtengely hosszabb a normálisnál.  Ebben az esetben a szembe jutó fénysugarak az ideghártya előtt találkoznak.. A rövidlátó csak a közeli tárgyakat látja élesen. A rövidlátás mértéke dioptriában (enyhe rövidlátás: maximum -3 dioptria, közepes fokú rövidlátás: -3 és -9 dioptria között, nagyfokú rövidlátás: -9 dioptria fölött) mérhető. A rövidlátás szemüveggel vagy kontaktlencsével, adott esetben műtéti úton javítható..

Távollátás

A túllátás (hiperópia) esetében a szemgolyó mérete kisebb a normálisnál. A távollátó személy a távoli tárgyakat élesen látja, míg a közelieket homályosan. Ez a fénytörési hiba szemüveggel, kontaktlencsével vagy műtéti úton korrigálható.

Astigmatizmus

Az úgynevezett torzlátás (astigmatizms) akkor jelentkezik, amikor a szaruhártya görbületi hibája áll fenn. A gyenge látóélesség szemüveggel, kontaktlencsével is kezelhető vagy súlyosabb esetben műtéti úton is korrigálható.

Árpa

A szem környékén található mirigyek gyulladása. A szemhéj belső felületén lévő mirigyek gyulladása a belső árpa (Hordeolum iternum), a szemhéj külső felületén található mirigyek gyulladása pedig az úgynevezett külső árpa (Hordeolum externum) Amennyiben gyógyszeres kezeléssel nem gyógyul, műtéti úton kezeljük.

Szürkehályog

A szürkehályog, más néven cataracta (gör. eredetű szó, mely vízesést jelent) a szemlencse részleges, vagy teljes elszürkülését jelenti. A cataracta elnevezés abból fakad, hogy a beteg látása idővel olyanná válik, mintha egy vízfüggönyön nézne keresztül. A szürkehályog legtöbbször egy évek során fokozatosan kialakuló látásromlással járó betegség, mely fájdalommentes és az öregedési folyamat természetes velejárójának tartják. Azonban egészen fiatal korban is kialakulhat.  A betegség legjellemzőbb tünetei a homályos látás, az elhalványuló színek, rossz éjszakai látás, érzékenység az éles fényekre, illetve az egyik szem eltakarásakor tapasztalható kettős látás. A műlencse beültetése rutin beavatkozás és teljesen fájdalommentes, minimális kockázattal jár.

Kúszóhártya

A kúszóhártya, vagy kúszóhólyag a szaruhártyára ráhúzódó kötőhártya. Az orr felőli régióban fordul elő leggyakrabban és általában kétoldali. Nem ritkán maga az elváltozás és környezete is fokozottan érágassá, vörössé válik. Ekkor még csak esztétikai panaszt okoz. Előrehaladott állapotban a szaruhártya centrumát is eléri, ekkor látásromlást okoz. Eltávolítása műtéti.

Kötőhártya gyulladás

A kötőhártya a szem fehérjét és a szem belső oldalát borító átlátszó, vékony szövet. A kötőhártya gyulladás egyértelmű jele a vörös, gyulladt, égő, könnyező szem. A gyulladást kiválthatja vírusos vagy bakteriális fertőzés, illetve allergiás reakció is. Típusai szerint létezik fertőző, illetve nem fertőző kötőhártya gyulladás. Míg a nem fertőző gyulladás általában valamilyen, a szemet ingerlő környezeti tényezőnek (pl. száraz levegő, füst, huzat, vagy valamilyen allergén anyag) köszönhetően alakul ki, addig a fertőző kötőhártya gyulladást a nyálkahártyán megtelepedő vírusok vagy (staphylococcus, streptococcus és pneumococcus) baktériumok idézik elő. Kezelési módok: antibiotikum szemcsepp, egyéb gyulladáscsökkentő cseppek, a szem dörzsölésének, irritálásának mellőzése.

Tünetmentesen is fontos a szemészeti vizsgálat

A rendszeres szemészeti kontroll, azaz szemész felkeresése javasolt tünetmentes állapotban is, mert egy szemészeti szűrés fényt deríthet olyan, később súlyos problémákat okozó elváltozásokra is, melyek még panaszokat nem okoznak.

A vizsgálat elengedhetetlen bizonyos életkorban is, amikor a panaszmentesség ellenére is kialakulhatnak egyes szembetegségek (pl. zöldhályog). Azokban az esetekben is  javasolt a szemészet felkeresése, amikor tartós gyógyszerszedés áll fenn, vagy ha a családban már előfordultak különböző, örökletes szembetegségek.