Kardiológia szakrendelés

A kardiológia szakrendelésre beutaló és előjegyzés szükséges!

A kardiológia szakrendelésre beutaló és előjegyzés szükséges!
Előjegyzés telefonon: +36 (23) 534-560
Előjegyzés emailben: egeszseghaz@biatorbagy.hu

OrvosHétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntek
dr. Kerkovits Gábor09:00–13:00
dr. Zsáry András
havi 1 alkalommal
15:00-19:00
dr. Zsáry András
minden hó első szerda
13:00-14:30
dr. Horváth Viktor 16:00-20:00
dr. Jánoskúti Lívia
havi 1 alkalom csütörtökön
07:30-11:30
dr. Koós Csaba
havonta 3 alkalommal
13:00-20:00

A kardiológia a belgyógyászat azon szakága, mely a szív – és érrendszeri betegségekkel foglalkozik. A terület specialistái a kardiológusok. 

Tekintve, hogy a szív és érrendszeri megbetegedések a leggyakoribb halálozási okok közé sorolhatók, 45 év felett már preventív célból, panasz esetén azonban sürgősen javasolt kardiológushoz fordulni.

A kardiológus feladatai közé tartozik a ritmuszavarok, az érelmeszesedés okozta koszorúér-betegségek, a szívbillentyű zavarok, valamint a szívelégtelenség diagnosztizálása és kezelése, és a vérzsír eltérések korrigálása.Az űrlap alja

Milyen tünetek esetén ajánlott felkeresni kardiológia szakrendelést?

 • A szokásosnál erősebb szívdobogás
 • Nehézlégzés
 • Lábdagadás
 • Mellkasi fájdalom, szívtáji nyomás
 • Bizonytalan eredetű mellkasi panaszok
 • Szédülés, gyengeség illetve eszméletvesztés
 • Magas vagy alacsony vérnyomás

Kardiológiai betegségek

 • magas vérnyomás
 • koszorúér betegségek
 • szívritmus zavarok
 • szívelégtelenség
 • szerzett billentyűhibák
 • veleszületett szívbetegségek
 • szív gyulladásos betegségei – szívizom, szívburok, szívbelhártya gyulladás.

Kardiológiai diagnosztikai vizsgálatok

EKG (Elektrokardiográfia)

Minden kardiológia szakrendelés alapvető és elmaradhatatlan vizsgálata az EKG vizsgálat. Az EKG a szívműködést (szívverést) kísérő elektromos tevékenységről, változásokról ad képet. Az EKG-görbét papíron vagy monitoron jeleníti meg a készülék. A vizsgálat fájdalommentes és mellékhatások nélküli.

Terheléses EKG

A vizsgálattal azt ellenőrzi az orvos, hogy fizikai terhelésre milyen módon reagál a szív. A terheléses EKG során a karra egy vérnyomásmérőt helyeznek, a testre pedig elektródákat. A vizsgálat során a páciens “kerékpározik”. Az orvos a vizsgálat előtt meghatározza az elérendő percenkénti pulzusszámot és fokozatosan terheli a pácienst.

Echocardiográfia (szív ultrahang)

Az echocardiográfia a nem invazív kardiológiai diagnosztika egyik legfontosabb módszere. Ez a képalkotó eljárás az ultrahang alkalmazásán alapul, ennek segítségével állít elő mozgóképet a dobogó szívről. Az echocardiográfia a szív és a nagy erek anatómiájának felderítése mellett alkalmas a bal kamra működésének megítélésére is. Segítségével nem csak a bal kamra működése vizsgálható meg, hanem a szívburokban lévő folyadék, a szívben lévő tumorok, thrombusok vagy egyéb elváltozások is kimutathatók.

ABPM (24 órás vérnyomásmérés)

24 órás vérnyomásmérés (ABPM) során a páciens kap egy készüléket, ami egy teljes napon át, bizonyos időközönként automatikusan méri és rögzíti a vér erek falára gyakorolt nyomását. A mérések alatt a páciens a napi megszokott tevékenységeit folytathatja. Az orvos kérheti, hogy az ABPM vizsgálat ideje alatt vezessen eseménynaplót, amibe azt kell beírnia, hogy a vizsgálat 24 órája alatt mikor érte nagyobb stressz, mikor volt bármilyen panasza, mikor végzett megterhelő fizikai munkát.

Holter (24 órás EKG vizsgálat)

Holter készülék egy kisrádióhoz hasonló doboz, mely a szívből érkező elektromos jeleket rögzíti. A beteg mellkasára a megfelelő helyekre egyszer használatos öntapadós elektródát rögzítenek, amihez a vezetékek kapcsolódnak. Férfiaknál, ha szükséges a pontos mérés érdekében a tappancsok helyén a szőrt leborotválják. A készüléket egy nyakba vagy derékövre akasztható hordozható tokban kell viselni és 24 órán keresztül nem szabad levenni, valamint víz sem érheti.

Szív MR

A kardiovaszkuláris mágneses rezonancia (szív MR) vizsgálat erős mágneses teret, rádiófrekvenciás hullámokat, valamint egy nagy teljesítményű számítógépet használ, hogy nagyon részletes képeket készítsen a szív különböző részeiről (szívüregek, szívbillentyűk, szívizom, szívburok) és annak környezetéről.

Stressz szív MR

stressz szív MR vizsgálat egy speciális szív MR vizsgálat, melynek során a szív nyugalomban történő teljes és részletes vizsgálata mellett rövid idejű, 5-6 perces gyógyszeres (adenozin) terhelés mellett is készülnek felvételek.

Az adenozin stressz szív MR vizsgálat egyike azon vizsgálatoknak, amelyek segítségével non-invazív (seb ejtését nem igénylő) módon képesek a koszorúér-betegséget megbízhatóan diagnosztizálni.

Facebook
Tisztelt páciensünk!
Időpontfoglalási felületünk megújult és funkcióiban jelentősen bővült! Használatához regisztráció és bejelentkezés szükséges.
Új